INTEGRATION TILLSAMMANS

Föreläsning & Workshop 

 

Integration Tillsammans är en halvdag fullspäckad med fakta och fördomar kring invandring med kreativitetsföreläsare och kommunikatör Navid Modiri och professor Jesper Strömbäck. Upplägget anpassar vi till er som beställer och era behov. Inspireras och utmana dig själv – och bli medskapare till en mer effektiv integration. Du kommer garanterat att få nya perspektiv och glädje i ditt arbete. Det går utmärkt att beställa workshopen och föreläsningen separat.

Ta chansen att utveckla ert integrationsarbete tillsammans med två av de främsta på området! 

 

Förutsättningar att bli framgångsrik 

Möjligheten att skapa en framgångsrik integration i Sverige har aldrig varit större. Det finns människor som vill. Teknik som underlättar. Globalisering och näringsliv som tar vara på folks kompetenser, oavsett härkomst. För många kommuner är invandring en förutsättning för kompetensförsörjningen och på sikt överlevnad. Aldrig har det funnits så många initiativ för att få folk att mötas och därigenom lära sig svenska, skaffa sig kontakter, ett eget nätverk och ett jobb. Lite snack och mycket hockey är kärnan i dessa initiativ. 

Samtidigt höjs de kritiska rösterna mot invandring på många håll. Invandrade personer ses av många enbart som en belastning och därmed som ett problem som måste lösas. Att "vi" måste hjälpa "dem”. Är det konflikträdslan som skapat de problem och den polarisering vi upplever idag, att vi hellre knyter näven i fickan än att prata med varandra? Varför har vi så olika syn på invandring?

En lyckad integration bygger på att vi människor får möjlighet att mötas i vår vardag för att på så sätt öka förståelsen för varandra. Med Integration Tillsammans vill vi skapa en plattform för konstruktiva och öppna samtal och ge er organisation konkreta verktyg för arbetet framöver.

 

INNEHÅLL:

Faktaspäckad föreläsning med professor Jesper Strömbäck. Han har publicerat över 150 böcker, kapitel och artiklar, och gav våren 2016 ut den faktaspäckade boken Utan invandring stannar Sverige. I den visar han att invandringen är en resurs som bidrar till att stärka Sverige. Hur mycket, beror på hur väl integrationen fungerar. Ett samhälle som får människor att växa och utvecklas – oavsett varifrån de kommer – är ett samhälle som växer och utvecklas.

Workshop med föreläsaren och samtalsaktivisten Navid Modiri. Navid arbetar för ett öppnare samtalsklimat med projektet Sverige 3.0 och ifrågasätter vad verklig integration innebär och om vi är på rätt spår. Han bjuder in till workshop med utmanande fördomsbattle och frågestund kring brännande frågor många av oss bär på. I öppenheten skapas förtroende och våra rädslor kan ge vika. Förutom att vara en mycket anlitad föreläsare och workshophållare har Navid bland annat dragit igång Lilla Mångfaldsskolan på Facebook där nio panelister med vitt skilda bakgrunder svarar på samma fråga kopplad till invandring och invandrare, ofta med helt olika svar.

 
 

Detta kommer ni att kunna göra efteråt:

  • Ta beslut och föra diskussioner baserade på fakta om hur invandring bidrar till utveckla och stärka Sverige
  • Bli bättre på att skapa meningsfulla samtal om mångfald och få fler att delta
  • Ha konflikter och motsägelsefulla känslor, tankar och åsikter om mångfald utan att det skapas aggressivitet
  • Prata om komplexa ämnen som t.ex. mångfald och integration med humor, lättsamhet och distans
  • Koppla mångfald till öppenhet och innovation
  • Bli bättre på att lyssna på andra människor

 

Hands-on

Innehållet är hands-on och tänkt att kunna appliceras direkt i arbetet, bland annat genom en verktygslåda som deltagarna får med sig. En viktig del i denna ”låda” är integrationssatsningen Öppna Dörren där mötet mellan människor står i fokus. Öppna Dörren är ett paraply för de fyra olika satsningarna:

  • Yrkesdörren fokuserar på att skapa nya möten på arbetsmarknaden.
  • Invitationsdepartementet är middagsklubben för nya och etablerade svenskar.
  • Kompis Sverige skapar vänskapsband mellan människor från olika bakgrunder.
  • Svenska med baby sammanför barn och föräldralediga från olika bostadsområden och med ursprung i hela världen.

Önskar du eller din kommun engagera sig i något eller några av initiativen kontakta dessa direkt (berätta gärna att du hittade dem via oss) eller gå via oss. Läs mer om projekteten genom att klicka på dess namn.

För att visa på att vi alla bär på fördomar och för att avdramatisera detta faktum, kommer vi att samla in de vanligaste fördomarna anonymt från deltagarna och göra dem tillgängliga online.

FÖLJ OSS I SOCIALA MEDIER

Följ projektet på sociala medier via hashtaggen #integrationtillsammans.

Vi är jättenöjda med Navids och Jespers framträdande. Mixen mellan att lyssna och sen själv få samtala och fundera över sina egna tankar i ämnet var suverän. Det blev mycket skratt och fin varm stämning. Tack!
— Josefin Jaén Nilsson, Åkroken Science Park
 

BOKA JESPER & NAVID
FYLL I DINA UPPGIFTER SÅ KONTAKTAR VI DIG. DU KAN ÄVEN RINGA 073-731 39 29 ELLER MAILA ragnhild@mameluck.se

Namn *
Namn
Telefon
Telefon