ETT BLOSS FÖR LENA NYMAN

FÖRESTÄLLNING med ANna BROmEé och ANNA-LENA HEMSTRÖM 

När Lena Nyman gick ur tiden 4 februari 2011 hade hon valt att skänka sina dagböcker, brev och bilder till Sveriges Teatermuseum. Sjutton Konsumkassar och tre flyttkartonger fulla med minnen. Som att hon inte ville riskera att bli bortglömd.

Här tar musikteaterföreställningen Ett bloss för Lena Nyman sitt avstamp. I Lena Nymans egna ord och tankar och i sångerna hon gjorde till sina. Och i den fascinerande historien om en stark, begåvad, folkkär skådespelerska och människa som längtade efter det som var sant och äkta. I hur hon sökte en högre mening med livet. Och frihet.

Från sexåringen på Lidnersplan 11 i Stockholm som sattes i teaterskola för att bli av med sin blyghet – till den folkkära, geniförklarade, skandalomsusade skådespelerskan som var lika hemma i glättig komedi som i djupaste drama. Lena Nyman vågade gå sina egna vägar – på gott och ont.

Här finns kontrasten mellan det vi i publiken såg, och det hon själv tänkte om det. Ljus och mörker. Svärta och sorg. Humor och klarsyn. Ett nära porträtt tecknat med kärlek och musik. 

Hon sa: Jag spelar Lena Nyman så dåligt. Jag har inte förstått det riktigt. Jag vill inte ha premiär på ”Lena Nyman” än, för jag har inte ägnat tillräckligt med tid åt att repetera in rollen. Trots att jag har haft hela livet på mig.

Ett bloss för Lena Nyman, i regi av Hedvig Claesson, hade urpremiär i september 2012 på Katrineholms Kulturhus. Sedan dess har den gått för fulla hus under längre gästspel på scener som Göteborgs Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Norrbottensteatern, Helsingborgs Stadsteater, Västerbottensteatern, Stockholms Parkteater och på turné via Riksteatern /Småland. En bit ur föreställningen spelades våren 2013 som på releasefesten för Annika Perssons bok Jag vill ju vara fri (Norstedts förlag) om Lena Nymans liv.

2014 skulle Lena Nyman ha fyllt 70 år. I samband med födelsedagen i maj startades Lena Nyman-sällskapet till hennes minne. Det första, årliga Lena Nyman-priset delades ut till Edda Magnason och det andra till regissören Alexander Mørk-Eidem.

 

Om skådespelarna

Anna Bromée är skådespelare och manusförfattare. Sedan 2012 har hon spelat egna föreställningen Ett bloss för Lena Nyman ett 100-tal gånger på turné över hela landet, inte minst som gästspel på Klara Soppteater och Stockholms Parkteater. Under 2010-talet har Anna spelat i showen Studio Mörnbäck på Lisebergsteatern, Göteborg, komedin Kvinnans List med Peter Harryson på Riksteatern, samt egna berättarkonserten Du får allt som är jag på scener som Göteborgs Stadsteater, Helsingborgs Stadsteater och Norrlandsoperan.

2011 gjorde hon Signe Svensson i Hedebyborna, fick Bosse Parnevikstipendiet för revyn Glödhett som sändes i SVT – och vann i SVT:s Doobidoo ihop med Claes Malmberg. 2012-2013 spelade Anna i komedierna Campa i klaveret med Claes Månsson, samt AlloAllo  ́emliga armén hos Eva Rydberg på Fredriksdalsteatern. Sedan 2013 är Anna en av skådespelarna i Kristallen-belönade Partaj på Kanal 5 med Eva Röse och Rachel Mohlin. 2015 släpptes hennes debutskiva Jag ville dansa med lyckan - Edith Piaf på svenska, bland annat i duetter med Babben Larsson, Gladys del Pilar och Kajsa Ernst.

2015-2016 syns hon på SVT i Familjen Rysberg med Petra Mede & Markoolio, turnerar med Edith Piafföreställningen Jag ville dansa med lyckan tillsammans med Gladys del Pilar samt spelar krogshowen 25 hits & 57 kilo humor i Helsingborg med Uno Svenningsson, Tommy Nilsson & Patrik Isaksson.

2017 vann hon Stallfåglarnas Humorpris. 

Anna-Lena Hemström är utbildad på Teaterhögskolan i Stockholm och Balettakademien i Göteborg. Hon har medverkat i en lång rad produktioner inom både drama, komedi och musikal. I TV-rutan har Anna-Lena synts till exempel som mamma Maja i Pip-Larssons samt i En Ängels Tålamod och i Kristallennominerade Bokstavslandet 2014.  Biopubliken har genom åren kunnat se henne i filmer som Wallander - Mannen som log, Pensionat Oskar och Drömkåken. På musikalscenen har hon bland annat gjort huvudrollen som Eliza i My Fair Lady på Oscarsteatern i Stockholm. Hon har också spelat Gröna hissen med Eva Rydberg och Johan Ulveson på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. 2015-16 spelar Anna-Lena i Ronja Rövardotter på Stockholms Stadsteater, i Sara Stridsbergs pjäs Beckomberga på Dramaten samt turnerar med Ett bloss för Lena Nyman, bl a vid gästspel på Klara Soppteater & Stockholms Parkteater.


FLER BOKNINGSBARA FÖRESTÄLLNINGAR MED ANNA BROMÉE: 

JAG VILLE DANSA MED LYCKAN

I den unika musikföreställningen Jag ville dansa med lyckan berättar Anna Bromee och Gladys del Pilar den fascinerande historien om Edith Piafs liv. Från det att hon föddes på en trottoar i Paris fattiga kvarter, via världs karriären - till de sista dagarna , i Provence 1963. 

 

 

 

Poster_densomgladar_3.jpg

DEN SOM GLAD ÄR

Anna Bromee är uppvuxen med Siw Malmkvist & Barbro ”Lill-Babs” Svenssons låtskatt ständigt närvarande på radion & grammofonen hemma i Nyköping. Nu hyllar hon Siwan & Lill-Babs i en lekfull och humoristisk musikföreställning.

 

 

 

 

 

 

BOKA ETT BLOSS FÖR LENA NYMAN, DEN SOM GLAD ÄR, JAG VILLE DANSA MED LYCKAN
FYLL I DINA UPPGIFTER SÅ KONTAKTAR VI DIG. DU KAN ÄVEN RINGA 070-228 40 83 ELLER MAILA anna@mameluck.se

Namn *
Namn
Telefon
Telefon